Марсоходът Opportunity има толкова малко батерия, че вече не може да комуникира със Земята. Това не означава обаче, че космическият апарат е мъртъв. Той в момента „спи“ и това се дължи на ужасната пясъчна буря, която не позволява на слънчевата светлина да достига до захранващите го панели. Инженерите от NASA вярват, че роботът в един момент ще успее да се събуди и да продължи своята мисия.

Последният път, в който екипът на Opportunity получи сигнал от апарата, беше на 10 юни. Марсоходът изпрати сигнал, с който заявява, че има много малко батерия, което означава, че не може да изпълнява дори най-елементарните си функции. На 12 юни се опитват да установят контакт с него, но опитът е неуспешен.

NASA в момента нямат друг избор, освен да чакат бурята да премине, точно както прави марсоходът. Щом небето се изясни, космическият апарат ще може да зареди батерията си и ще се опита да се събуди. Ако успее, след това ще се опита да се свърже със Земята отново.

Ето колко черно е станало небето заради бурята в момента на Марс:

Нищо чудно космическата агенция да чака доста, докато това се случи. Пясъчната буря не дава никакви индикации на затихване, напротив – вече е покрила близо една четвърт от Марс. Скоро може да се разпространи над цялата планета и да не спира в продължение на месец и повече. Има толкова много пясък, че в момента денят на Червената планета не съществува.

Възможно е Opportunity да измръзне

Най-голямото притеснение на NASA е температурата на Opportunity. Възможно е марсоходът да измръзне до такава степен, че да „умре“. За щастие обаче скоро идва лятото на Марс, а и самият пясък затопля планетата. Космическият апарат е проектиран така, че да издържа на -55 градуса, а според изчисленията на NASA минималната температура, до която ще стигне, е -32.8 градуса.

В момента всичката енергия, която Opportunity успява да генерира, отива директно към часовника на устройството. Защо му е на един марсоход часовник? За да може, когато Слънцето отново пробие черното небе на Марс, роботът да знае дали е ден или нощ на планетата. Когато бурята премине, всеки ден, когато Слънцето е в най-високата си точка на небето, тоест по „обяд“, Opportunity ще се опитва да се събуди, а NASA ще се опитва да се свърже с него.

Но ако марсоходът не успее да захранва часовника си точно по време на бурята, има опасност да се събуди по друго време. Ако това стане през нощта, роботът ще заспи отново, за да спести батерия. На следващия ден ще се събуди малко по-рано и така, докато не успее да се свърже със Земята.

Като цяло екипът на Opportunity вярва, че тези препятствия са преодолими и в един момент ще успее да се свърже със своя марсоход. Възможно е прахът от бурята да надраска камерата на Opportunity. Но не трябва да забравяме факта, че роботът оцелява вече повече от 14 години на Марс и както казват от управляващия го екип – „Марс ще трябва да се постарае повече следващия път, ако иска да убие Opportunity”.