Само преди около година откриването на 4K телевизор на достъпна цена бе почти невъзможно. Редица потребители, търсещи нов телевизор в бюджетния клас, все още избират 1080p модели, но смисълът от това постепенно намалява. Склонни сме да вярваме, че 2015 е първата година, в която можем да говорим за 4K като за истински стандарт, който покрива повечето ценови категории.

Phlips PUH4900 е 49-инчов 4K телевизор с ограничена смарт функционалност, който е перфектно доказателство, че UHD телевизорите не трябва са са скъпи. Обикновено не сменяме телевизорите си толкова често, колкото смартфоните и дори компютрите, така че инвестицията трябва да бъде обмислена с оглед на разпределението на съдържанието не днес, а през идните няколко години. Преходът към 4K вече започна, а през 2016 г. очакваме най-силният възход на стандарта от анонсирането му. 4K вече не е просто бонус, а при толкова ниски цени на някои модели, покупката на 1080p телевизор е по-трудно обосновима от всякога.

Видео

 

Дизайн и изработка

Edge Foot вече е стандарт за телевизорите на Philips. Позицията на крачетата на телевизора създава усещане за левитация, без да намалява стабилността. Сглобяването е изключително бързо и лесно, без да има шанс за объркване между левия и десния крак.

4900 е впечатляващо тънък, имайки предвид ценовия клас. Същото се отнася и за рамката около екрана, която остава почти незабележима.

На гърба на телевизора откриваме всички портове, разпределени в два групи: ориентирани назад и на страни. Удобно е, че един от отстрани има USB и HDMI портове, което ги прави по-удобни за динамична употреба. В един от долните ъгли се намира и навигационният бутон на Philips, който позволява да контролирате основните менюта с един пръст, ако не можете да откриете дистанционното си.

 

Качество на панела и 4K съдържание

След тестове на значително по-скъпи 4K телевизори, казано честно, бях скептичен към 4900. Не бих предположил, че цена от 799 лв. би могла да предложи наистина добро изживяване, а преди съм виждал и доказателства за това. 4K панелът не е гаранция за добро качество, а в някои случаи може да има и обратен ефект: в опит да минимизират разходите за високата резолюция на панела, производителите жертват почти всичко останало. 4900 доказва, че цената на 4K панелите с добро качество вече е толкова достъпна, че създаването на 4K телевизор с цена под 1000 лв. и без големи компромиси не е невъзможна задача.

Все още не е налично твърде много истинско 4K съдържание. Стрийминг услуги като Netflix вече предлагат по-скъпи планове с достъп до 4K филми и сериали, но те не са много, а гейминг конзолите от последно поколение нямат 4K възможности. YouTube, от своя страна, разполага с все по-голям набор от 4K видеа, които може да гледате относително лесно, стига да имате достатъчно бърза връзка. През 2016 г. обаче очакваме голям възход на 4K съдържанието, включително излизането на първите 4K Blu-Ray дискове.

Покупката на 4K телевизор днес е инвестиция в бъдещето, също като покупката на 1080p телевизор преди около десет години. Липсата на много 4K съдържание обаче не означава, че няма как да се възползвате от резолюцията на панела още днес. Ъпскейлинг алгоритмите на Philips се справят завидно добре. Разбира се, разликата спрямо истинското 4K съдържание се усеща, но в някои моменти напълно забравих, че гледам или играя в ъпскейлнат режим. Геймингът във 4K, например, е значително по-приятен. Контурите на обектите и фините текстури са в пъти по-детайлни.

Ключово за 4900 е, че поддържа всички UHD формати, при това както по HDMI 2.0, така и през вградения плеър, който чете от USB флашки и твърди дискове, включително с поддръжка на български субтитри.

*Цената под 1000 лева е за 43-инчовия модел от серия PUH4900. Ако се интересувате от цената на 49-инчовия модел, следете я в търговските мрежи.