Щетите, които нанася Килауеа, стават все по-големи. Вулканът не спира да бълва лава и пепел и това е довело до заличаването на 600 къщи и на цял квартал, наречен Vacationland. Хавайският залив Капохо също е пострадал.

От снимките можете да прецените за какво става въпрос. Килауеа е заснет със сателита на ESA (Европейската космическа агенция) Copernicus Sentinel-2B. За да добият този вид обаче, изображенията са редактирани от Пиер Маркюз.

Маркюз използва специален скрипт, чрез който комбинира видимата светлина, за да покаже пушекът и топографията. След това нанася лека корекция на цветовете, за да може финалният кадър да изглежда по-реален. По този начин може ясно да изпъкне потокът от лава, както и теренът, през който минава.

Снимките може и да са минали през голяма обработка, но благодарение на тях човек може всъщност да придобие представа до каква степен Килауеа убива всичко в околността си. На едната снимка се вижда как лавата директно от вулкана минава през Vacationland – заличава го напълно и след това се излива в залива.

За щастие няма жертви и пострадали от вулканичните изригвания, които започнаха на 3 май. Кога ще спрат тези изригвания, водещи до множество земетресения из цял Хаваи, не е ясно. За съжаление не се очертава това да се случи скоро.

Тагове: