Вчера Samsung съобщиха, че фабриките и офисите на компанията в САЩ, Европа и Китай ще се захранват изцяло с възобновяема енергия. Ако си спомняте, преди повече от година презентацията на корейците по време на Световния мобилен конгрес в Барселона беше прекъсната от организацията „Грийнпийс“. Зелените привърженици искаха от Samsung точно това, което те, макар и с голямо забавяне, обещаха да направят скоро.

Корейският гигант определено изостава в тази посока от своите най-големи конкуренти Apple и Google. Последните две компании още през април минаха изцяло на възобновяема енергия. Samsung също като тях, освен че ще произвежда собствена енергия, също и ще си купува голяма част от необходимата зелена енергия наготово.

Samsung обещават 100% възобновяема енергия само за 17 от всичките си 38 сгради из целия свят. Не споменават абсолютно нищо за офисите в Израел, Индия, Сингапур и Япония. Единственият коментар е, че сградите в САЩ, Европа и Китай са „с добре развита инфраструктура, подходяща за развитието и преноса на зелена енергия“.

100% възобновяема енергия в 17 от 38 сгради до 2020

Обновяването на американските, европейските и китайските офиси и фабрики ще бъде изцяло готово до 2020, съобщават от Samsung. През тези две години компанията ще се опита да увеличи използването на възобновяема енергия като цяло, но не казва върху кои части на света ще се фокусира.

Компанията се е присъединила и към програмата Carbon Disclosure Project (CDP) за догодина. Това ще помогне на Samsung да разбере какво трябва да променят производителите на устройствата им, за да може борбата с климатичните промени да бъде по-ефективна. С помощта на CDP Samsung ще се опитат да накарат и техните производители да станат зелени.

В Южна Корея Samsung работи с правителството, като плануват до 2030 използването възобновяема енергия в страната да се увеличи с 20%. Компанията ще помогне, като инсталира много соларни панели върху своите сгради.