Компанията TransPod, която разработва високоскоростни отсечки от типа Hyperloop, подписа споразумение с властите в канадската провинция Алберта, за да построи междуградско трасе, по което капсулите ще могат да се движат със скорост от над 1000 км/ч.

TransPod е френско-канадска компания, която произвежда електрически капсули с ултрависока скорост. Проектът трябва да ангажира 38 000 души за 10 години напред, да повиши значително превоза на хора и стоки и да намали вредните емисии в провинцията с 300 000 тона на година. Строежът на трасето трябва да започне през 2022 г., а връзката между Едмънтън и Калгари да заработи три години по-късно.

Hyperloop трасетата представляват система от херметично затворени тунели с ниско въздушно налягане, през които капсулите могат да се движат без никакво триене. Системата е изключително енергийно ефективна, екологична и адски бърза.

В различни части на Северна Америка вече се работи по такива тунели, като освен TransPod такива проекти имат компании като Virgin Hyperloop, която тества технологията си в Невада.

Снимка: Tesla

Виж още: 5.4-инчовият дисплей на iPhone 12 остава непроменен

 

Тагове: