Samsung обича да се хвали за своите чипове памет, но този път изглежда, че компанията наистина е направила сериозен пробив. Корейският гигант започна масовото производство на 16-гигабитова LPDDR5 мобилна RAM памет, която се описва като първата памет в света, изработена с екстремна ултравиолетова литография – процес, при който се използват лазери и чувствителни на светлина химикали, за да се работи по силиция.

Освен че дава на Samsung предимство спрямо конкурентите, тази технология премахва голяма развойна пречка пред скалирането на RAM паметта и по този начин ще осигури стабилен растеж на индустрията.

Постижението има и съвсем практически измерения. Новите платки са около 16 пъти по-бързи от досегашните 12-гигабитовите чипове, докато в същото време физическият формат на паметта е с 30 процента по-малък. Това може да доведе до по-тънки телефони или повече място за компоненти като батерии и камери.

Samsung твърди, че новата памет е идеална за флагмански смартфони, включително и от конкурентите на гиганта. Така скоро може да видим нова вълна телефони, които имат значително по-високи изчислителни възможности за тежки задачи и мултитaскинг. Samsung се надява още да включи новата LPDDR5 памет и в умните коли.

Снимка: Samsung

Виж още: Разговорите между Facebook Messenger и WhatsApp са вече съвсем близо