Технологичното противопоставяне между Китай и САЩ принуждава Пекин да търси алтернативи за много от свободно достъпните ресурси. Сега изглежда, че Пекин ще прави собствена версия на популярната платформа за съхраняване на сорс код GitHub. Китайските програмисти разчитат много на сайта, но откакто Microsoft закупи GitHub, те все повече се притесняват, че политическият конфликт може да се пренесе в интернет. Миналия юли американският гигант ограничи достъпа до платформата за някои страни и региони като Иран, Сирия и Крим, над които са наложени американски санкции.   

Китайската алтернатива на GitHub ще бъде платформата Gitee. Тя съществува вече седем години, но сега е избрана от китайското министерство на промишлеността да бъде основа на новата независима хостинг политика на Китай. Проектът е публично-частно партньорство между министерството, фондацията Open Source China и десет големи компании, сред които и Huawei, която самата страда от проблемни доставки заради политическата атмосфера.

Gitee хоства над 10 милиона единици код и обслужва над пет милиона разработчици. За сравнение GitHub има над 100 милиона контейнера и около 31 милиона потребители. Въпросът пред Пекин сега е дали ще може да убеди китайските разработчици да мигрират към Gitee от GitHub или другата местна алтернатива Coding.net, която пък е подкрепяна от мултимедийния гигант Tencent.  

Снимка: Tech Crunch

Виж още: Мистериозен телефон на Xiaomi счупи AnTuTu

 

Тагове: